Svet-Stranek.cz
Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006
Re-fly / RYNA - rybářské náčiní

DIK připravil a připravuje příjemná překvapení:Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006

DIK připravil a připravuje příjemná překvapení

Vysoká zarybněnost starých a nově vybudovaných údolních nádrží získává stále větší okruh rybářů, kteří k lovu dravých ryb používají převážně přívlačné udice. Zvýšený zájem o tuto zajímavou a účelnou rybolovnou techniku projevuje se též ve větší poptávce po různých umělých nástrahách, zvláště pak po nových druzích. Náš družstevní podnik, který je největším výrobcem umělých nástrah v republice, sleduje se zájmem požadavky rybářů i to, co je nového na zahraničních trzích, aby svůj bohatý a pestrý výběr umělých nástrah ve třpytkách, devonech, dřevěných a gumových rybkách atd. ještě více rozšířil.
Pro letošní sezónu jsme připravili několik nových druhů nástrah. Jistým překvapením je zvuková rotační třpytka. Její velká účinnost byla prakticky vyzkoušena při mnoha rybolovech. Vyrábí se v měděném, niklovém, zlatém a černém pokování a je adjustována v krabičce z umělé hmoty. Její dráždivost zvyšuje v akci vyluzovaný zvuk. U dalších několika nových větších a těžších třpytek byla zavedena různobarevná povrchová úprava a pamatováno i na požadavek dvoubarevného pokovování. Pro lov bolenů a jiných povrchových ryb se velmi osvědčily nové druhy velkých tažných (vláčecích) mušek. Dostatek jakostního dobře vytříděného kohoutího peří nám umožnil zásobit prodejny širokým sortimentem umělých mušek pstruhových a zvláště lipanových.
Do prodeje byl dán v letošním roce dávno již postrádaný praktický skládací čeřínek se síťkou k lovu nástražných rybek. Jeho rozměry jsou 100 x 100 cm a pro svou účelnost a dobrou skladnost je velmi žádán. Pestrý výběr splávků jsme rozšířili o dalších několik druhů brčkových - cejnových a pečlivě soustruhovaných, tmelených a barvených podlouhlých splávků kaprových, dále velkých štikových hruškovitého tvaru. Novým a praktickým doplňkem je i vkusně vyřešený zásobníček na vázané háčky a muškové nástavce, vyrobený z umělé hmoty.
Pro příští rok připravujeme do výroby další druhy rybářského náčiní. Je to praktický otvírač tlamy dravců sloužící k bezpečnému vyprošťování háčků, vodící a koncová očka na pruty z tvrzeného materiálu, nové balení volných háčků Italien, Crystal a Mac Kenzie, nové druhy bambusových prutů, nový druh karabinek a jiných doplňků. Rovněž i adjustace výrobků dozná dalšího podstatného zlepšení.
Důkazem vysoké jakosti a účinnosti u nás vyráběných umělých nástrah je skutečnost, že jsou vyváženy podnikem zahraničního obchodu "Pragoexport" do všech světadílů. Naši pracovníci jsou proto právem na své výrobky hrdi. Vždyť obstály na zahraničním trhu před velkou konkurencí z kapitalistických států. Zvláště pak těší uznání, kterého se nám dostalo na výstavě "15 let budování ČSSR" v květnu letošního roku v Moskvě. Stánek s našimi umělými nástrahami byl neustále středem zájmu návštěvníků této výstavy a není náhodné hodnocení jednoho sovětského zájemce, který napsal: "Vaši pracovníci nedávají do výrobků jen svůj um, ale i svou duši". Závazkem dodržování vysoké kvality je pak zavedení ochranné známky "Ryna", pod kterou dodáváme zboží na tuzemský i zahraniční trh.
Nezapomínáme však ani na služby sportovním rybářům. Proto jsme v letošním roce zřídili opravnu veškerého rybářského náčiní, včetně prutů a navijáků v Hradci Králové IV, Stalinova třída, kam je možno zaslat náčiní k opravě. Na zakázku zhotovujeme všechny druhy umělých much podle přání nebo předloh zákazníků. V nejbližší době dáme do prodeje podrobný barevný obrázkový katalog rybářského náčiní. Katalog bude praktickým a nepostradatelným návodem i pro zkušené sportovní rybáře, neboť pohovoří též o tom, kdy a v kterých vodách lze to či ono náčiní s úspěchem použít.

(Československé RYBÁŘSTVÍ, říjen 1960)
návštěvníků stránky
celkem182 635
tento týden369
dnes186