Svet-Stranek.cz
Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006
Re-fly / RYNA - rybářské náčiní

S novou výzbrojí do letošní rybářské sezóny:Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006

S novou výzbrojí do letošní rybářské sezóny

Navštívili jsme DIK lidové družstvo v Hradci Králové, kde pilné ruce připravují pro rybáře do celého světa sady nejrozmanitějších umělých návnad, z nichž mnohé jsou nové a jiné zdokonalené. Novinkou je pro naše nejnáročnější rybáře - muškaře účelně vyřešená a vkusná krabička z průhledné umělé hmoty s patnácti přihrádkami, které umožní dobré uložení a přehled druhů mušek a nahrazuje nepraktické kovové krabičky. Pro různé drobnosti jsou malé krabičky z umělé hmoty a pro dobré uskladnění splávků, třpytek a jiných pomůcek účelně vyřešena krabička kovová s přihrádkami za lidovou cenu.
Rozšířený sortiment umělých mušek, od jepiček té nejnepatrnější velikosti, až do velkých tažných bolenových mušek, je již zhotoven a připraven ve zlepšené jakosti pro naše muškaře v dostatečném množství pro jarní a letní muškaření.
Pro lov ryb na měkkou nebo lehkou návnadu uvítají naši rybáři nový druh kulového splávku z bezbarvé umělé hmoty. Toto plovátko má tvar koule o průměru 35 mm, je duté, na horní straně opatřené zátkou a na straně dvěma očky. Splávek lze naplnit podle libosti vodou, je uvázán na udici až na konci vlasce, nad nímž asi padesát centimetrů výše je na vlasci na patnáct centimetrů dlouhém nástavci navázán háček, na který se navlékne návnada. Takto připravené kulové plovátko umožňuje přesné a dlouhé hody, aniž sílou hodu bychom měkkou návnadu s háčku "urazili". Po dopadu na hladinu není plovátko nápadné rybám, neboť se podobá vzdušné bublině a udržuje návnadu na povrchu hladiny. Zabere-li ryba, je to dobře viditelné. Kulového splávku lze upotřebit i při jiných rybolovných metodách.
Velmi bohatý a pestrý je výběr nových druhů třpytek, kromě již osvědčených třpytek, wobblerů - dřevěných, gumových a celuloidových rybek. Jsou to jednak velmi žádané nové druhy lehce rotujících třpytek, universální třpytka ve velikosti 30 - 35 mm, se třemi vyměnitelnými lžičkami v barvě stříbrné, měděné, zlaté, černé, kterou lze při rybaření lehce přeměnit na barvu třpytky podle zbarvení vody. Zvláštní novinkou jsou tzv. třpytky pérové. Jejich pohyb ve vodě není rotační, ale kymácející se, houpavý, skokem a napodobuje co nejvěrněji rybku. Vydráždí ke skoku i ostražitého přestárlého dravce. I dalších několik nových druhů třpytek má zcela nový neobvyklý pohyb, "neokoukaný" a rybám neznámý a při jejich praktickém vyzkoušení na různých povodích se osvědčily velmi dobře.
Nebylo ani zapomenuto na přání rybářů provést povrchovou úpravu několika druhů třpytek v dvojbarevném provedení : stříbrně-červené, měděné, zlaté, právě tak i devonů, zlatých i pestře zbarvených. Několik dalších nových výrobků, karabinek, obratlíčků, svítících splávků a jiných doplňků je ve výrobě a budou ještě letošního roku uvedeny taktéž na trh.
To jsou asi tak hlavní novinky, které již nyní dodává družstvo DIK do všech státních a družstevních obchodů, aby před zahájením rybářské sezóny byly všechny prodejny rybářským zbožím včas zásobeny. Stojí za uváženou, že spousta těchto dokonale vyrobených rybářských pomůcek, jejichž slušná část je určena i pro vývoz, se v družstvu DIK vyrábí za velmi ztížených podmínek v naprosto nevyhovujících dílnách. Proto věříme, že při přemístění všech provozoven do nové budovy, která bude letos dohotovena, překvapí nás příštího roku ústředí družstva DIK a vzorný kolektiv závodu 04 s jeho vedoucím, rybářským odborníkem s. Č. Reslem, podstatným rozšířením sortimentu rybářských potřeb.

(Československé RYBÁŘSTVÍ, březen 1958)
návštěvníků stránky
celkem183 171
tento týden905
dnes421