Svet-Stranek.cz
Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006
Re-fly / RYNA - rybářské náčiní

S rybou ve znaku aneb Od rohlíků k rybařině:Sběratelské stránky rybářských výrobků královéhradecké provenience 1946 - 2006

S rybou ve znaku aneb Od rohlíků k rybařině

"Začněme od Adama. Jaká je historie výrobního družstva ZNAK a tehdejší výroby rybářských potřeb ?"
Družstvo bylo založeno 10. 3. 1932. Obsah činnosti i název byl v té době ale jiný než dnes. Bylo to družstvo "Válečných vdov a invalidů pro obchod smíšený a galanterní ve velkém, se sídlem v Kuklenách". V roce 1938 převzalo družstvo název DIK ( družstvo invalidů Kukleny ) a zabývalo se pekařstvím, obchodem se smíšeným zbožím, nákupem, výrobou a prodejem galanterie, hraček, pracích prostředků a papíru. Od roku 1953 začalo v Hradci Králové působit družstvo Hradecký ZNAK - lidové družstvo rytců, razítkářů, smaltérů a hodinářů. V roce 1961 se obě tato družstva sloučila a převzala dnešní název ZNAK. V roce 1972 se družstvo rozšířilo o další obory činnosti sloučením s výrobním družstvem BLESK. Výrobě rybářských potřeb se v Hradci Králové po válce věnovala firma Resl, která se zabývala výrobou umělých mušek, třpytek a jiných umělých nástrah. Výrobky pod značkou Re-fly měly ve světě zvuk. Rozvoj výroby rybářských potřeb nastává v roce 1951, kdy firma Resl vstoupila do družstva DIK. V roce 1959 se celá výroba rybářských potřeb přestěhovala do nových prostor. Po roce 1960 nesou naše výrobky pro rybáře značku Ryna ( rybářské náčiní ), jak ji známe i dnes. Za zmínku snad stojí i to, že jsme se v minulosti věnovali i výrobě bambusových prutů, která byla určena především na vývoz. V roce 1975 byla jednání o dalším dovozu základní suroviny pro výrobu těchto prutů neúspěšná, a tak byla v roce 1976 jejich výroba zastavena.
*****
"Čím se zabývá dnešní ZNAK ?"
Kromě rybářských potřeb vyrábíme sportovní potřeby, košíky a mřížky na jízdní kola, elektrické kulmy na vlasy, tabáková pouzdra, rolovačky tabáku a hadicové spony. Také poskytujeme tyto služby : montujeme kovotěs, projektujeme a montujeme ústřední topení, zabýváme se rytím medailí, štítků a odznaků, pokládáme podlahové krytiny, vyrábíme razítka a vyrábíme a opravujeme zlaté šperky.
*****
"Jaký je sortiment rybářských potřeb vyráběných ve ZNAKU ?"
V současné době vyrábíme hlavně rybářské nástrahy - třpytky, woblery, mušky a devony. Z ostatních rybářských potřeb vyrábíme splávky, otvírače tlam, lžičky na vykrajování brambor, škrabky na šupiny, prošívací jehly a olůvka.
*****
"Jste největším výrobcem rybářských potřeb u nás. Rybařinou se u vás zabývá téměř sto zaměstnanců. Jaký máte celkový objem výroby a kolik z něj činí rybařina ?"
Celkový objem výroby družstva přesahuje šedesát miliónů korun ročně a rybařina v něm zaujímá přibližně 25 %.
*****
"Je o vás známo, že jste i zdatným vývozcem rybářských potřeb ..."
Vyvážíme hlavně třpytky, woblery, umělé mušky a některé další rybářské potřeby do zhruba 30 zemí světa, kromě jiného těmto firmám, jako jsou Elbe, DAIWA, EKA, PYYDYS, Shakespeare, Albatros, Cormoran, DAM. Export činí přibližně jednu třetinu roční produkce.
*****
"Muškaři nejsou zpravidla spokojeni s kvalitou vámi vyráběných mušek. Mušku, která vypadá na první pohled hezky, si koupí, odříznou tělíčko a na háček naváží svou "chytací" mušku. Tak řeší nouzově nedostatek háčků na našem trhu. Odkud dovážíte muškařské háčky ? Nemohli byste část dovezeného množství dodávat na trh ?"
Muškařské háčky dovážíme z Norska a Francie od firmy Mustad. Vzhledem k tomu, že háčky nevyrábíme, je úkol nasycení vnitřního trhu záležitostí obchodních organizací. Kvalita námi vyráběných umělých mušek co do sortimentu a vhodnosti pro určitý druh ryby je velice diskutabilní. Je však pravdou, že o kvalitě mušek rozhoduje prodejnost. Vzhledem k tomu, že kapacita naší výroby je omezená a současná produkce 700 tisíc umělých mušek ročně je naše momentální maximum, máme problémy s uspokojením kvantitativních požadavků zahraničních zákazníků. Takže názor,že kvalita našich mušek je na špatné úrovni, je přinejmenším pošetilý a nepochybně vznikl nebo vzniká z neznalosti problematiky daného způsobu lovu.
*****
"Dlouho nás "pálí" také nedostatek obratlíků a karabinek na pultech prodejen. Nemohli byste alespoň před zahájením hlavní sezóny dodat na trh tyto potřeby, které také vyrábíte ?"
V dohledné době nepočítáme s rozšířením nabídky našich výrobků na náš trh.
*****
"Do výroby rybářských potřeb vstupují prvky moderní technologie. Jak se vyrábějí v současné době třpytky, woblery a splávky ,"
Třpytky jsou kompletovány z několika různých dílů, které vznikají různými technologiemi strojírenské výroby - například lisováním lžiček z mosazného plechu, soustružením zátěží a tělíček a ohýbáním a stříháním drátu, a ze subdodávek - korálků a háčků. Na polotovar lžičky se natiskne požadovaný vzor na potiskovacím stroji, potom se lžička lakuje a montuje se celá třpytka. Další možnou úpravou je galvanické niklování mosazné lžičky. Po montování se třpytky balí na balicím stroji. V případě woblerů existují dvě základní možnosti výroby. Buď se vyrábějí z vypěňovaného polystyrenu - koplenu ve formě, nebo se zhotovují ve vstřikolisech. Woblery z polystyrenu jsou tvořeny jedním výliskem, woblery vyráběné vstřikováním jsou ze dvou půlek. Po založení zátěže a oček se pravá a levá půlka wobleru slepí. Pak následuje povrchová úprava potiskem a stříkáním barvy, woblery se lakují, montují se pérové kroužky a háčky a poslední operací je balení. Splávky se vyrábějí tvarovým soustružením z korku nebo z balzy, nebo se vyrábějí z vypěňovaného koplenu ve formě. Potom se splávky opět barví, montují a balí.
*****
"Jak probíhají vývojové zkoušky a schvalování nástrah a ostatních výrobků pro rybáře ?"
Při vývoji nových typů třpytek a woblerů vycházíme ze zahraničních zkušeností a výrobků a z vlastních tvůrčích nápadů. S ohledem na kvalitu nápadu jde pak o kvality prodejní. Naší snahou je mimořádně rychle reagovat na požadavky zahraničních zákazníků. Zde je na místě malé odbočení. Naše orientace, zejména na vývoz, má své racionální jádro - příliv devizových prostředků, které nám umožňují zavedení špičkových technologií v oboru povrchové úpravy, leštění a balení rybářských nástrah. Vlastní vývoj probíhá dlouhou dobu. Například u woblerů jde o prvotní myšlenku, která musí splňovat požadavek výjimečnosti tvaru a podoby a navíc musí splňovat požadavek pro funkci nástrahy pro lov dravých ryb. Správné uložení oček a zátěží v souvislosti s vlastním tvarem je rozhodující pro pohyb nástrahy. První návrhy zkoušíme u nás ve zkušební vaně, kde nás zajímá především správnost zvoleného tvaru a z něho vyplývající způsob pohybu. Poté se zkoušejí nástrahy volně v přírodě, kde je rozhodující, zda na nástrahu jde ryba. Zde máme však problém s časovým omezením lovu přívlačí. Vzory zkoušejí především naši vývojoví pracovníci a někteří zkušení členové zdejší MO ČRS. Poslední zkoušky probíhají vždy v komisi pro rybářské náčiní při Radě ČSRS. Tím je ukončen vývoj nástrahy a začíná ta delší cesta do prodejny přes úřady, přes technické podmínky GŘ OPZ, cenové řízení a podobně.
*****
"Mnoho rybářů ví, že máte patronátní prodejnu se zásilkovým prodejem. Zde je možné objednat zboží a dostat ho na dobírku. Máte katalog, ze kterého by si rybáři mohli vybrat ?"
Adresa naší prodejny je ZNAK - rybářské nástrahy, Dukelská 1, 50002, Hradec Králové. Katalog bohužel nemáme, ale lze se domluvit s vedoucím prodejny telefonicky. Ten sdělí rybářům, zda je požadované zboží na skladě.
*****
"Na závěr se obvykle ptáme na novinky. Co chystá v.d. ZNAK pro rybáře do nadcházející sezóny ?"
Do nadcházející sezóny se mohou naši rybáři těšit na vícedílné woblery a olůvka antikink pro zlepšení délky odhozu na větších vodních plochách, která při vedení nástrahy zamezují kroucení vlasce.

(Rybářství, březen 1989)
návštěvníků stránky
celkem185 713
tento týden1 512
dnes440